Antall tonn data ut av skipet


Har du noensinne lurt på hvor mye data som faktisk fraktes ut av skipet i løpet av The Gathering? Chief Tech:Server, Steinar H. Gunderson, tok utfordringen og regnet det ut.

Dataene som går ut av Vikingskipet er i form av lys, og lys har egentlig ikke masse, bare bevegelsesmengde. Lys har imidlertid energi (gitt av formelen E = hf, der h er Plancks konstant), og om vi bruker formelen for hvileenergi E = mc² kan vi finne en slags ekvivalensmasse for en gitt mengde energi ved m = E/c² (der c er lyshastigheten i vakuum).

Laseren som brukes er på 850nm, altså en frekvens på f = 353 THz. Akkurat hvor mange fotoner som skal med for å representere ett bit er litt usikkert, men det trengs nok i praksis minst ett, og denne typen overføring bruker det som kalles 10/8-enkoding (man bruker 10 bit for å overføre 8 databit), så vi kan trygt anta at hver bit blir til minst 1.25 fotoner. Vi antar videre at vi i år vil flytte cirka 1PB over internettlinja (det er mye mer enn vi har gjort tidligere, men vi har også vesentlig raskere nettlinje i år), og regnestykket blir da:

8 bit/byte * 10^18 byte * h * (c / 850 nm) / c^2 = 2.6 * 10^-17 kg = 26 femtogram

eller, siden spørsmålet var om antall tonn: Vi flytter altså minst 0.000000000000000000026 tonn data ut av skipet i løpet av påsken.

Spørsmålet ble stilt av May Liss på et nettmøte med Nettavisen.

Tekst: Steinar H. Gunderson, Tech:Server-chief TG10

Follow gatheringorg on Twitter
Har du kommentarer til artikkelen? Skriv den i forumet vårt!