Jump to content

The Gathering 2007

  • Spreadshirt
  • Idefagskolen
  • Sun
  • Microsoft
  • EA Games
  • NTE Bredband

Organised by KANDU

Synshemmede nerder

"I en undersøkelse Blindeforbundet gjorde for halvannet år siden, viste det seg at hele ca. 90% av seende trodde at man ikke kunne bruke PC hvis man mistet synet! Dette synes jeg er skremmende og viser i stor grad hvilke fordommer og uvitenhet som er blant seende om synshemming." - Lise Bakkan

I fjor deltok Norges Blindeforbunds Ungdom (NBfU) med i alt 6 personer og dette etter initiativ fra Andreas Lindrupsen, som er svaksynt og har vært med på The Gatering siden 2003. Han er på plass i år også, men i Info:Flow som er en del av TG's crewstab.

Lise Bakkan og Magnus Kroken var på TG for første gang ifjor og er tilbake. Begge er aktive i NBfUs politikk og ønsker å synliggjøre synshemmede som databrukere på TG. Lørdag 7. april holder de et foredrag om IT og synshemmede. Foredraget blir om hvordan synshemmede bruker PC, hva slags hjelpemidler de bruker og hvordan disse fungerer. I tillegg vil de si litt om hvordan andre kan tilrettelegge websider for synshemmede. I forbindelse med dette har vi intervjuet dem om deres bruk av datamaskiner og inntrykket av TG.

I dag er jeg en ekte nerd

Lise Bakkan (24) kommer fra Bergen og er med i sentralstyret til NBfU. Hun er blind og fikk sin første PC i 1994. Dengang da syntes hun at den var mer til pest enn til nytte, men etter et par år ble det hennes viktigste hjelpemiddel. I dag er hun en ekte nerd.

PCen er hennes eneste måte å kommunisere skriftilg med seende. Dette gjøres ved hjelp av et blindeskriftdisplay (leselist) og talesyntese. Når hun skal lese post eller bøker i svartskrift bruker hun scanner (OCR-gjenkjenning) som gjør at teksten kan komme opp i blindeskriftdisplayet. En annen hjelpemiddel er en skriver som kan skrive ut ark i punktskrift. Ellers går det i nettsurfing og chatting. Grafiske ting blir det lite av da blindeskriftdisplayet ikke viser dette.

Du kan lese mer om spesialutstyret hennes på lisba.net/datanerd/spesialutstyr.php

I de 10 siste årene har Lise vært en ivrig datanerd og var en av de flere tusen som valgte å tilbringe fire dager av påskeferien foran PCen med technomusikk rundt seg. Inntrykket som satt igjen etterpå var at dette ikke kom til å bli siste gangen hun deltar på TG.

Counter Strike med bind for øynene

Magnus Kroken (18) kommer fra Skien og er regionsleder i region Sør og medlem i Internasjonalt Utvalg. Han er synshemmet og ser omtrent 10% av det som kan kalles normalt, og dette varierer etter lysforholdene.

Den første PCen kom i hus i 1996 og året etter fikk han sin egen PC fra hjelpemiddelsentralen. Han bruker den til skriving og forstørring av elektroniske dokumenter. Lupe og vanlig papir går an, men lesehastigheten blir redusert.

Siden han har litt syn igjen får han utbytte av det grafiske og driver litt med webdesign. Magnus har også bygd noen datamaskiner og har litt interesse for nettverk og trygghet. Det som interesserer mest er utvikling og han ønsker å lære seg et par eller tre programmeringsspråk.

Når vi spør om hva som fikk ham til å dra på TG får vi svaret: "TG er eit dataparty, party er fest, som vel tyder at dataparty er fest for datanerdar. Alternativet i påska har stort sett noko med ski eller linande å gjerne, slikt klarer eg meg fint utan." Dette er en mening som han definitivt ikke er alene om.

Magnus forteller at han vil gjerne stille et lag med synshemmede til Counter Strike-compoen for moro skyld. Dette kan høres rart ut, men slettes ikke umulig!

På et av NBfUs datapartyer spilte alle med bind for øynene, og hadde en seende sidemann som fortalte spilleren hvor han var, når motspillerne kom og så videre. Dette er litt vanskelig å få til i praksis pga behovet for "hjelpespillere". De var heller ikke mange nok iår til å delta på compoen, så de seende får spille i fred. Enn så lenge..

Er The Gathering blindevennlig?

Når det ferdes omtrent 5200 personer i Vikingskipet og flere av de har tingene slengt rundt lurer man på om hvordan de synshemmede opplever dette. Lise, som er blind, er avhengig av litt ledsagerhjelp. Det er heller ikke så lett å manøvere seg mellom deltakere som sprer sine eiendeler rundt seg.

Magnus forteller at det kunne gjerne vært en ordning der de kan søke om tidligere seating slik at de kan velge plasser med gode orienteringspunkt. Det flotte med TG er at all viktig informasjon er lett tilgjengelig da det blir lest opp på høytaleranlegget og ligger på nettsidene.

Det kan være utfordrende at info:desken ble flyttet, men dette ble annonsert og det er bra. Største "problemet" var noen opprinnelige dametoaletter som ble byttet om til herretoaletter iforbindelse med skiltingen. Dette er litt uheldig for synshemmede som er vant til å bruke faste orienteringsruter og tar utgangspunkt i at ting er slik som det pleier å være.

Vi håper at Lise og Magnus vil komme igjen neste år, og gjerne sammen med flere!

merilin - 07 April, 2007 12:42

Copyright (c) 1996-2007 KANDU and contributors

Design by: PAL/Offence/A (Flott altsaa)

The Gathering is a registered trademark by KANDU

Jump to content
Content managed by the Etomite Content Management System.