Laster...

IPv4 vs IPv6 - Hvorfor du burde bruke IPv6.

Hva er en IP-addresse? En IP-addresse er din PC sin “gateaddresse” på internett. De fleste av oss har sett dem i spill. Hvis du skal inn på en Minecraft-server, om du vil gå inn på en Counter-Strike-server. Vi er kjente med disse addressene. I hvertfall den mest brukte versjonen. Dette er hva som heter IPv4.

Problemet med dette er at vi holder på å gå tom for IPv4-addresser. Hvordan vet vi dette? Vi spurte Tech:Net, ansvarlige for nettet her på The Gathering. “En IPv4-addresse består av 32-bit addresser. Problemet med dette er at det begrenser mulige addresser til rundt 4 milliarder individuelle addresser. Og som vi vet er det langt flere mennesker på jorda enn 4 milliarder.” forklarte Tech:Net Kristian Lyngstøl.

Så hvordan løser vi dette problemet? Vi har så lenge vi har hatt problemet funnet noen måter og komme rundt dette. En av disse som blir brukt her på The Gathering kalles NAT64. “NAT64 er en slags gateway eller oversetter. Den tar IPv4-addressen og legger det som siste del av en IPv6-addresse. Det lar ting som bruker IPv4 kommunisere med IPv6.” sa Tech:Net Martin Karlsen. Men som årene har gått så er det ikke nok med løsninger som NAT64, da det blir tomt for disse addressene som metoden bruker for å oversette IPv4 til IPv6.

Så hva er løsningen? Løsningen er ganske enkel, og den blir brukt mer og mer nå. Løsningen er IPv6. Du tenker sikkert at det hørtes veldig likt ut, og det er fordi det er det. En IPv4- og en IPv6-addresse er ganske like. Det er bare en veldig viktig forskjell; det er ufattelig mange fler IPv6-addresser enn det er IPv4-addresser! Dette er fordi IPv6 består av 128-bit-addresser, i motsetning til 32-bit. For å gi dere et innblikk inn i matten bak dette, så hadde det vært 8 milliarder individuelle addresser dersom IPv4 var 33-bit.

Før du friker ut og tenker at du til slutt ikke vil kunne spille på servere, bruke nettsider, så kan det være beroligende å vite at IPv6 blir mer normalt som tiden går. Youtube bruker IPv6. Google bruker det. Større nettsteder bruker det.

Så hvordan tar man IPv6 ibruk? “Det kommer an på hva man skal inn på. De fleste større nettsteder bruker IPv6 nå. For de som bruker Windows 10, så vil OSen foretrekke å bruke IPv6, så lenge det ikke er slått av.” forklarte Martin Karlsen. Så, om du har skrudd av IPv6 av en eller annen grunn, så anbefales det sterkt å skru det på igjen. IPv6 vil gi deg en unik IP, samt at sendingen av informasjon er lettere på grunn av det.