Laster...

Gjør dere klare for et spektakulært show!

- Her kan man se noe man aldri har sett før. Det er spektakulært, farlig, skummelt og kontrollert.

Ta på deg jakke eller en ekstra genser og møt opp på parkeringsplassen klokken 20.30 eller 21.30 for å få med deg både solnedgangen, og teslaspolen! Det blir et HEFTIG show!

I litt over ti år har Dewald drevet med teslaspoler, og i kveld klokken 20.30 og 21.30 på parkeringsplassen skal han og gjengen på TG for å vise hvor mektig en teslaspole er!

– Teslaspole er en maskin som lager en ganske høy spenning og simulerer på en måte et lynnedslag. Opprinnelig ble teslaspolen lagd i et forsøk på å realisere tråløs strøm. En moderne teslaspole brukes i all hovedsak for å vise frem naturfenomenet elektrisitet, forklarer Dewald.

Teslaspolen generer noe mellom 500.000 og 1.000.000 VOLT, og for gjengen blir kveldens demonstrasjon noe mer enn det vanlige.

– Én av grunnene til at vi er her i dag med teslaspolen er fordi Cato skal få være en menneskelig lynavleder. Han skal nemlig gifte seg om ikke alt for lenge, og vi tenkte at det er en ganske god prøve før man skal inn i et ekteskap, sier Kristoffer med et stort smil.

– Det blir en slags ildprøve, skyter Audun inn.

– Takler du lynet vil du takle eventuelt torden på hjemmefronten, fortsetter Kristoffer.

For brudgommen selv er det kulden han gruer seg mest til, og forteller at drakten som brukes er ikke akkurat den varmeste.

– Jeg tror det blir gøy, men jeg har jo aldri gjort det før heller. Det blir selvfølgelig spennende, men jeg gruer meg mer til kulden enn strømmen.

Klare for et spektakulært show. f.v Kristoffer Thomsen, Dewald de Bruyn, Cato Morvolt, AudunTorp

Dewald har også laget to teslaspoler til fysiker Andreas Wahl, som har blitt brukt til både TV-program, og turneen «Elektrisk». Interessen for elektrisitet har alltid vært der, og det var da Dewald begynte å studere han visste at dette var noe han ville jobbe videre med.

– Jeg har alltid vært fasinert av elektrisitet, særlig fordi det ikke har vært mulig å se det. Frem til et tidspunkt trodde jeg at alt man så av strøm i lufta på TV og film var spesialeffekter, helt til jeg begynte å studere hvor jeg så det selv for første gang. Siden den gang har jeg vært fasinert av å bygge slike ting.

Dessuten er de veldig opptatt av at ungdom skal la seg inspirere til å skape ting med teknologi. Noe av motivasjonen deres for det de gjør er blant annet å vise hvor mange muligheter det er der ute.

– En annen ting er nettopp det å få en visualisering av det vi er ute etter i dagens ungdom; hvordan man tar i bruk teknolog som engasjerer, og dra det videre og få en visualisering som er dritkul. Det handler om motivasjon for å komme gjennom det du har lyst å drive med, som kanskje mange sliter med fordi de for eksempel dropper ut av videregående, forteller Kristoffer.

– I kveld skal vi øke spenningen til den tar av, før vi så går over til en demonstrasjon på hvor vi kan lede lynet og vise hvordan lynet kan være et instrument, avslutter gjengen samstemt.

Se to teslaspoler i aksjon her: