Vikingskipet, Hamar 23.–27. mars 2016

English

Klarer du å surfe i blinde?

Norges Blindeforbunds Ungdom lar deg prøve å surfe i blinde. Tar du utfordringen?

Har du prøvd å game, lese nettsider eller bruke telefonen din uten å se? Det er Norges Blindeforbunds Ungdom (NBfU) eksperter på!

Forbundet jobber for universell utforming av IKT, slik at synshemmede skal kunne delta på de samme plattformene som andre i samfunnet. Dessverre er ikke alle apper optimalisert for folk med synshemninger, det kan være dårlig kontrast, eller at bilder og knapper mangler beskrivelser. Å navigere en meny fylt med knapper man ikke aner hva er til er selvfølgelig vanskelig.

Frem til kl. 18:00 i kveld har NBfU stand på TG hvor dere kan konkurrere i å surfe i blinde, oppleve hvordan spill for blinde fungerer og konkurrere i stokkstafett. De lover å dele ut masse premier til de som klarer å surfe i blinde! Tar du utfordringen?

Har du kanskje laget en nettside eller app selv? Da kan du få tilbakemelding fra medlemmene deres på utformingen. Kom bort til standen før kl. 17:00 for en uformell test. Du kan få tips om hvordan produktet kan bli mer brukervennlig for synshemmede, og lære hvordan du kan teste det på egenhånd.

I denne forbindelsen har forbundet fått et intervju med Christian Thon, en sterkt svaksynt 25-åring som bor i Sarpsborg. Han har kun 1-2 % syn, og ser litt bedre på høyre enn venstre øye. Dette stopper allikevel ikke unggutten fra å fullføre sine drømmer.

Fortell litt om deg selv

Jeg er utdannet lyd- og musikkprodusent ved Idefagskolen i Tønsberg, og har hatt interessen for lyd hele livet. Teknologi og IT er en stor interesse, og jeg liker å holde meg oppdatert. Jeg sitter som nestleder i østlandsregionen (region Øst) til Norges Blindeforbunds Ungdom, hvor jeg er med på å arrangere aktiviteter og turer for unge synshemmede i alderen 14-35.

Hvordan er hverdagen for deg?

Min hverdag er i stor grad lik alle andres. Når man har en funksjonshemming, blir man god på å finne løsninger på problemer og utfordringer som måtte dukke opp. Noe så trivielt som å finne ut hvor datostemplingen står på en påleggspakke, og så klare å lese den, er ikke alltid like enkelt. Når man ser for dårlig til å ta førerkort, er man avhengig av at det går tog, buss eller annen kollektivtransport dit man skal. Det kan bli noen ekstra utfordringer i hverdagen, men stort sett er det lite det ikke finnes en løsning på.

Er samfunnet tilrettelagt for deg?

Veldig mye har blitt lettere etter at vi fikk smarttelefoner og apper. De fleste smarttelefoner kan både forstørre teksten på skjermen, og lese opp meldinger og e-poster. Når man kan kjøpe billetter og sjekke rutetider på telefonen, slipper man å stå med kikkert på Oslo S for å prøve å se hva som står på infotavlene. Det at flere og flere busser har fått opplesing av holdeplassene, er også til stor hjelp.

Eventuelt hva kunne vært bedre?

I en verden hvor internett og apper er den største kilden til informasjon, er det viktigere enn noen gang at informasjonen er tilgjengelig for oss. Hvis en app-utvikler glemmer å legge ved tekstbeskrivelser på knappene på skjermen, vil ikke tale-funksjonen i telefonen klare å fortelle oss hva knappen gjør. Da blir vi kun opplyst om det er en knapp der, og man har ingen anelse om hvor den fører til. Jeg ønsker meg et større fokus på å gjøre IKT tilgjengelig for alle.

Fortell om hva som gjør at du drar på TG og hvor mange år du har vært der?

Jeg kan vel snart kalles TG-veteran, da dette blir mitt tiende år. The Gathering er så mye mer enn gutteroms nerder som flytter maskinen sin fra gutterommet til Vikingskipet. Jeg er der for å få med meg mange interessante foredrag, se konserter, møte gamle kjente og lære om ny teknologi. Jeg syns det er kjempebra at TG satser på kreativitet, og at de har mange konkurranser hvor folk kan ha en arena å vise fram talentet sitt på, enten det er musikk, fotografering, 3D-modellering eller programmering.