Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014
TG14 blir en bratt læringskurve
 
Foto av Sigurd Sveen

TG14 blir en bratt læringskurve

Marte Sæteren (25) er en av årets to norske konferansierer. Hun har ikke vært på TG tidligere. Hennes første møte med dette sagnomsuste arrangementet blir dermed gjennom konferansier-jobben. Hun gleder seg.
Entertainment

Marte beskriver TG som en litt fjern verden hun bare har hørt snakk om.  På bakgrunn av det hun har hørt ser hun for seg at det er et sted hvor mennesker kommer sammen og deler en interesse.

Erfaring som konferansier og med jobber foran kamera, har hun mye av. Marte har en toårig utdannelse fra Nordisk institutt for Scene og studio (NISS) og har en del kamera-trening fra sine år på skjermen for Hotell Cæsar. Hun var også konferansier sammen med Kim-Daniel ved Granittrock i fjor. Der lærte hun mye. Spesielt av å måtte stå på scenen alene den første kvelden.

Marte forteller:

-           Jeg var konferansier alene første kvelden i fjor og det var utfordrende. Det jeg har lært meg av det, er å være stor nok i uttrykket og å ta litt mer plass. Vi skal jo bare skape en ramme på TG, men jeg tenker det er viktig å ta med seg videre. Det er noe med energien jeg og Kim-Daniel kommer med som kan passe bra til TG. Jeg er en mer lugn type enn ham og vi er gode venner som liker å jobbe sammen. Vi kan utfylle hverandre.

TG blir en bratt læringskurve

Det mest spennende med TG, mener Marte at er muligheten til å treffe nye mennesker og å lære fra dem. Hun ser for seg at læringskurven kan bli bratt. Hun kan nemlig ikke noe særlig om data eller spill, og sliter allerede litt med faguttrykkene som brukes av folk som har vært innenfor miljøet lenge.

Marte velger å ta utfordringen på strak arm og håper på den måten at hun kan være med å skape en fin påskeferie for folk.

-          Jeg har jo tenkt gjennom hvorfor jeg sa ja til det her. Jeg har opplevd at alle de frivillige folka jeg har møtt hittil er utrolig flotte medmennesker som gir av seg og har nestekjærlighet. Jeg har egentlig tenkt at jeg har følt meg litt kaldt til å komme dit og å være et lys på TG på en måte. Vi er forskjellige vi som jobber der, men at alle har det fokuset at det er deltakerne som er det viktigste og at det handler om å skape gode rammer for dem.

Marte har også begynt å spille litt på fritiden. Hun er litt usikker på om det var TG sin påvirkning, men hun har nylig funnet frem sin Nintendo 64 og har begynt å teste ut de gamle spillene. Hun har blant annet to Zelda og et Mario-spill som hun gleder seg til å spille mer av. For hun liker spill. Hun mener det kan være både kreativt og sosialt.

-          Jeg er ganske avholdende når det gjelder tv fordi jeg synes den stjeler tid. Men det er en del av spill som er veldig sosialt. Det å komme sammen og spille tv-spill for eksempel. Det er kreativt og det er fint å komme inn i nye verdener. I går spilte vi noe som het «Crazytaxi» på Playstation og vi koste oss med det. Jeg ble helt gira!

Må snakke engelsk

Nytt i år, er at store deler av konferansierjobben skal gjøres på engelsk. Det synes Marte er både spennende og skummelt. På VGS hadde hun nemlig et år på utveksling i Liverpool, men det kan man i følge henne selv ikke høre på engelskuttalen hennes.

-          Vi var i skipet på søndag for å spille inn promo på engelsk. Jeg skjønte jeg at dette måtte vi skrive i et manus, fordi da vi prøvde å være så energiske på engelsk hørtes det ut som vi var småbrisne. Jeg var fremmed på faguttrykk og det var litt flaut og komisk. Men vi må bare bruke det og spille på sjarmen. Det går nok det fint, men jeg føler meg ikke veldig stødig på engelsken.

Gleder seg til Cosplay 

I tillegg til alle utfordringene årets arrangement helt klart vil by på, så er det mye å glede seg til også for konferansierene. Marte er ikke i tvil om hvilke konkurranse hun gleder seg mest til. Det er Cosplay.

-          Jeg så cosplay-showet fra i fjor, og det var veldig morsomt. Helt fantastisk. De kostymene som deltakerne hadde laget var rå. Så det er nok det jeg gleder meg mest til, sier Marte.