Vikingskipet, Hamar
16.–20. april, 2014
 
Foto av Kristina Bye

Steking, Arne og Sodapoppins undertøy

Har du lurt på hva historien bak Arne er? Eller om det finnes noen andre som også har spesielle forberedelser som må gjøres til TG? Vi har snakket med flere deltagere om «Arne», deres TG-ritualer og Sodapoppins undertøy.

Generelt

Det er mange deltagere som forbereder seg til TG på den samme måten hvert år, eller som har faste «ritualer» de gjennomfører under og etter TG. Noen, må ha med seg spesifikke klesplagg og andre må ha med seg et spesielt godteri. Vi har tatt en nærmere titt på hva noen utvalgte få har som ritualer, hvilke formeninger de har om Arne og historien om han og ikke minst hva Sodapoppin ikke tok med seg til The Gathering.

Mens jeg vandrer rundt i skipet på leting etter noen som kan gi meg de svarene jeg søker kommer jeg over mange overtrøtte mennesker. På en av de fremste radene finner jeg Heidi Krutnes (21) og Kristina Duister (22) fra Stjørdal.

– Vel, jeg må ha svensk brus! sier Heidi og ler 

– Det er vel egentlig det vi gjør, etter å ha bygd hylle var det ikke mye å forberede.

Dette er Heidis fjerde år på TG, og Kristinas femte. Har dere hørt om Arne? 

- Ja, Ja! sier Kristina 

- Var det ikke han med mammaen…?

Heidi skyter inn at hun har hørt at Arne hadde glemt matpakka si og at moren hans hadde fått han ropt opp. Jentene er usikre på om dette faktisk er den «riktige», for historien om Arne er et stort mysterium.

Raymond Kirkedelen (19) fra Hakkadalen og Simen Gjørstad (20) fra Lillestrøm er på TG for henholdsvis andre og femte gang, har også hørt om Arne – men er mer interessert i å snakke om anlegget sitt. Når det er snakk om ritualer så gjelder det å «spille høyest musikk» og «å steke som faen». Det er allikevel mer arbeid enn det høres ut som, for i en gjeng på hele 42 deltagere, er det mange som må bli informert. Simen legger til at den største forberedelsen de har til TG er å sørge for at anlegget virker som det skal, og ikke minst, spiller høyest av alle. Etter en demonstrasjon av anlegget kan jeg bekrefte at det gjør det så absolutt.  

En som kanskje ikke lager så mye lyd, men som allikevel har fått masse oppmerksomhet er Chance «Sodapoppin» Morris. Hvordan han forberedte seg til TG? Han fløy fra USA og over til fantastiske Norge. Noen særegne forberedelser har han ikke tro på, og valgte derfor å la slikt være igjen. Ikke engang magisk lykkeundertøy er noe Sodapoppin tok med seg til TG. Oppmerksomheten han får kan han altså takke seg selv; eller kanskje det er det rosa håret, han er allikevel ikke negativ til den massive oppmerksomheten han har fått her. 

- Jeg har aldri fått så mye oppmerksomhet som jeg har fått her. Titalls av klemmer, bilder og autografer» og for de som ikke har vært så heldige – han gir gode klemmer. Selv om han kommer langveisfra kan det virke som om historien om Arne ikke var fremmed for ham. Selv hadde han nemlig sin egen teori om hvem Arne er. 

- Noens bror, er det ikke det?

Selv om det er flere veteraner på på TG i år, er det også flere som besøker skipet for første gang. Emil Verlo (17) og Camilla Bakken (26) er ikke veteraner, men har det ikke noe mindre moro av den grunn. Ingen av dem hadde noen spesielle riter for å forberede seg til påsken, men både Emil og Camilla mener at de burde ha tatt med mer mat – og Camilla skyter inn at det å «pakke lett» er en ting å huske til neste år. Radovan Bosnic fra Nordby (20) og Thor Høgås fra Nord-Norge (21) holder med Camilla.
- En annen ting er å kanskje skaffe seg transport før dagen du skal reise». Radovan innrømmer også at han ikke vet hvem eller hva Arne er - men roper «kanskje litt» når sjansen byr seg. 

Thomas Andresen (26) fra Son er en av de som har vært fast inventar i vikingskipet en stund. TG14 blir hans tiende år og om det er et minne som skiller seg spesielt ut så er det stemningen i skipet.
- Det er det jeg husker - og det å ha vunnet hyllecompoen selvfølgelig. Var også ganske kult det året vi i N.E.R.D.S. fikk bygge stillas som et prøverposjekt.

For å komme til bunns i historien bak Arne tok vi kontakt med Vegard Skjefstad – mangeårig arrangør og grunnlegger av The Gathering. Vegard har vært på TG siden det startet opp i 1992, og dette er derfor hans 23. år på TG. Med et slikt utgangspunkt kunne han ikke bare fortelle oss historien bak Arne, men også et par andre ting. Vi fant Vegard stående over en datamaskin, og prøvde å sette den sammen på kortest mulig tid. Selv om han har vært her lenge, er han fremdeles like engasjert som om det skulle vært hans første år. Engasjement og kreativitet er også det som driver han, og han sier at ingenting gjør ham mer glad enn interessen og nysgjerrigheten til deltagerne rundt TG.  

«Under de første årene så var scenen helt anderledes plassert enn den er nå. Da var den helt fremst i skipet. Det var under en konkurranse og vinneren ble annonsert, at det ble spurt etter Arne. Han hadde vunnet, men ikke kommet og fått premien sin. Det viste seg at Arne, som satt ikke så langt vekk fra scenen, hadde på headset og var derfor totalt uvitende om hva som skjedde. De som satt rundt ham prøvde å få en reaksjon, og det førte tilslutt til at de som sto foran scenen også begynte å rope, og slik spredte det seg utover hele skipet» 

På spørsmål om hvorvidt Arne noengang kom seg på scenen, smiler Skjefstad. 

- Han kom jo litt seint, da.

Funfacts:


 The Gathering skulle egentlig arrangeres sommeren 1991 første gang, men endte opp med å arrangeres først Påsken 1992.
 Etter planen skulle The Gathering skifte navn til «The Quickening», men dette ble aldri gjennomført. Begge disse navnene kommer fra kultfilmen «Highlander»
 Da TG ble arrangert i 1992 hadde de plass til 600 deltakere, 1100 deltakere møtte opp og de hadde rigget klart for 300.
 Grunnelementene som man baserte TG på var å kunne gi datainteressert ungdom en plattform for å vise sine talenter, interesse og kunnskap. Disse elementene er fremdeles kjernen til TG.