Vikingskipet, Hamar
27.–31. mars, 2013

Vår historie

The Gathering (TG) er Norges største datatreff, og har siden 1996 blitt arrangert hver påske i Vikingskipet i Hamar. TG har godt over fem tusen deltakere hvert år, og interessen bare øker – nasjonalt og internasjonalt. TG blir arrangert av interesseorganisasjonen Kreativ Aktiv Norsk DataUngdom (KANDU).

Opprinnelsen

Det første datatreffet under navnet «The Gathering» ble arrangert av demogruppen Crusaders i 1992. Tidlig året før bestemte Vegard Skjefstad og Trond Michelsen seg for å skape sitt eget demoparty. De to var medlemmer av demogruppa Deadline.

Deadline var ikke særlig kjent i miljøet, derfor ville de få med seg Crusaders på laget. Crusaders var da en av Norges mest populære Amigagrupper, blant annet på grunn av diskmagasinet Crusaders Eurochart. Vegard fikk overbevist dem ved å si at dette var deres store sjanse til å vise hvordan det skulle gjøres.

Valget falt kjapt på påsken som det best egnede tidspunktet, fordi både deltagere og crew da hadde fri. Etter omtrent ett år med planlegging ble Skedsmohallen ved Lillestrøm i Skedsmo kommune fylt av 1100 deltagere. Arrangørene forventet omtrent 500.

TG blir en suksess

Over de neste åra fortsatte TG å vokse, med 1400 deltakere i 1993, og 1800 i 1994.

I 1995 ble det arrangert et datatreff i Stavanger kalt «Gathering 1995» (G95). Det var ikke Crusaders som stod bak, men en annen demogruppe med hjelp fra medlemmer av Crusaders. Her innså de at de snart trengte å utvide.

Valget falt på Vikingskipet i Hamar, som var som skapt for datatreff, med romslig areal og god infrastruktur: Rikelig med strøm, gode parkeringsløsninger og så videre.

Siden 1996 har KANDU arrangert TG. På det tidspunktet hadde datatreffet omtrent 2500 deltakere, og siden har antallet fortsatt å øke. Billettene vært utsolgt hvert år siden 1997!

Konkurranser og underholdning

Demoscenen

En «demo» er en ikke-interaktiv multimediapresentasjon hvor formålet er at de som lager den skal få vist fram ferdighetene sine innen programmering, grafikk, 3D-modellering og musikk. Den eneste grunnen til at programmet har blitt utviklet, er for å vise det fram og nyte berømmelsen fra selve kulturmiljøet. Å kunne lage elektronisk kunst av høy kvalitet tiltrekker oppmerksomhet fra firmaer som arbeider med spill, musikk og grafikk, da de stadig er på jakt etter talenter. Arrangørene tilbyr også «Creative Lounge» til demoscenen, et eget område for de aller ivrigste. Der kan utveksle ideer, jobbe med kreative bidrag, knytte nye bekjentskaper, se interessante foredrag og opptredener, og delta i konkurranser.

Game

Årlige spillkonkurranser tiltrekker seg mange deltakere som deltar i flere forskjellige spillsjangre. Hvert år arrangeres det konkurranser innen både data- og konsollspill med verdifulle premier.

Forelesninger og sceneshow

Som et samlingspunkt for genispirer med et vidt spekter av interesser og hobbyer, jobber arrangørene av TG hardt for å tilby deltakerne et tilsvarende bredt spekter av underholdning, sceneshow og forelesninger under datatreffet.

Fakta

  • Gjennomsnittsdeltakeren er mannlig student mellom 16–20 år.
  • I 1999 var det 20 prosent jenter på TG!

TG-lokaler gjennom åra


1992–1993: Skedsmohallen
1994: Rykkinnhallen
1995: Stavanger
1996–2012: Vikingskipet